פאונד או לירה שטרלינג, המטבע הלאומי הרשמי של בריטניה. סימנו של מטבע פאונד הוא £.
בריטניה אמנם חברה באיחוד האירופאית וכלכלתה עומדת בתנאי הניסה לגוש היורו באיחוד, אולם היא העדיפה לא לוותר על ריבונותה המוניטרית ולהותיר את ה- לירה שטרלינג כמטבע הלאומי של בריטניה.
המונח פאונד (ליברה) הוא במקורו מונח המבטא יחידת משקל של מתכות, כשמתכת הכסף היא אחת מהן. עד החלוקה העשרונית של הפאונד (1971), הייתה יחידת היסוד שלו נקובה ב- 20 פני. יחידות נוספות של מטבעות פאונד שהיו נהוגות הן כתר – שהיה שווה רבע לירה שטרלינג או 50 שילינגים ויחידה בשם חצי כתר שהייתה שוות ערך לשמינית לירה. כינו נוסף לו זכתה לירה היה "גיני", שהיה נפוץ עד 1971 – תקופת המעבר לחלוקה העשרונית.הכינוי גיני השתרש בבריטניה כשם היסטורי של מטבע למרות שבוטל ב-1816.
פאונד בעולם הפורקס
שערי פאונד\לירה שטרלינג מושפעים בעיקר מתנודות במטבע היורו, אולם חשופים גם להשפעות מצד שערים אחרים כמו שער הדולר. שער הפאונד הגיע לשיאו בין השנים 2006-2007 בעקבות העלאת ריבית של הבנק המרכזי בבריטנה, שהוביל אותו ליתרון ביחס למטבעות אחרים, הדבר ניכר במיוחד על רקע ירידת שער הדולר באותן שנים. ב-18 לאפריל 2007 נסק מטבע פאונד לשיא של 15 שנים ביחס למטבע הדולר, שמטבע פאונד אחד היה שווה שני דולרים. בתקופה זאת לא מעט מטבעות נוספים, ביניהם השקל, רשמו עליות גדולות ביחס לדולר.
עם זאת, החל משנת 2008 במסגרת המשבר הכלכלי העולמי, החל ערך הפאונד לרדת לשפלי שיא שלא ידעו במשך רבע מאה, בהם שער הפאונד הצטמק עד לכדי כמעט השתוות לשער הדולר.
מטבע הפאונד הוא אחד מהמטבעות הנפוצים ביותר במסחר מטח וככזה שערו מושפע מאוד משינו ברמות ההיצע והביקוש בשוק הפורקס העולמי. למטבעות פאונד תפקיד חשוב בכלכלה העולמית בהיותן אחת מרזרבות ההון הגדולות בעולם – רזרבות לירה שטרלינג, הן השלישיות בגודלן בקרב רזרבות ההון העולמיות. הגידול המתמיד ברזרבות הפאונד נעוצות בחוסן ויציבות הכלכלה הבריטית המסוגלת לשמור על ערכי מטבע גבוהים, גם אם היא מושפעת כיום לרעה מן המיתון העולמי.