מדריך למסחר במט"ח לסוחרים העושים את צעדיהם הראשונים בתחום. שמעתם את החברים מזכירים כי ההוא סוחר במט"ח…חשבתם אה… מניות, בטח הפסיד לא מעט עם המשבר. אז זהו…מט"ח= מטבע חוץ, מה שאומר ששוק המט"ח הוא שוק נפרד ומקביל לשוק המסחר במניות. מדובר בשוק בו סוחרים במטבעות, כלומר, מוכרים וקונים במטבע אחד, מטבע שני.
אז למה לדרוך בשוק המט"ח? בין היתר כי למרות שמדובר בשוק בינלאומי המגלגל מיליארדי דולרים בשנה, עדיין מדובר בשוק גמיש אליו כל אחד יכול להצטרף ובו פוטנציאל הרווח הוא גבוה ובהישג יד- שוק המט"ח מתאפיין ביכולת להרוויח סכומים לא מבוטלים לאורך זמן ותוך מינימום השקעה כספית וללא עמלות. כל זאת בשוק בעל נזילות גבוהה (כלומר, לא ייתכן מצב בו סוחר "יתקע" עם ה"סחורה" שלו כפי שעלול לקרות בעת המסחר במניות) אשר פועל בשעות גמישות, כלומר ניתן לסחור גם אחרי העבודה ואף בימי שישי.
בהמשך נפרט כל מה שחשוב לדעת בעת המסחר במט"ח, כיצד מצטרפים, מהו הידע הבסיסי הנדרש מהסוחר המתחיל, מהם השלבים בדרך להצלחה ארוכת טווח במסחר במט"ח כולל טיפים לסוחר, נערוך השוואה בין חדרי המסחר דרכם ניתן לסחור במט"ח ונפרט ידע כללי כדי ליצור תמונת רקע לכל מי שמעוניין להתנסות במסחר במט"ח.
פורקס – רקע
חלק חשוב ממדריך מסחר במט"ח הנ"ל, יהיו הפרקים בהם נספק הסברים מפורטים מלווים בדוגמאות לניתוח טכני של השוק (טכניקה באמצעותה מזהים מגמות בשוק וסוחרים בהתאם להן) ולהשפעות של הניתוח הפונדמנטליסטי של השוק על הסוחר במט"ח (ניתוח כלכלי של שוק המט"ח).
חשוב לציין כי למרות שמרבית המסחר בפורקס מבוסס על הניתוח הטכני של השוק, הרי שבתקופה סוערת זו מבחינת המצב הפיננסי העולמי, המסחר הפונדמנטליסטי והידע הכלכלי תופסים מקום חשוב והכרחי עבור הסוחר. בהמשך נספק מספר טיפים בסיסיים באמצעותם גם כל הדיוט בכלכלה יוכל לחזות מגמות לשם המסחר בפורקס שנובעות מהניתוח הפונדמנטליסטי, וחשוב מזה להימנע מטעויות שהסוחר יכול היה לצפות.
מט"ח – מושגי יסוד
נדרש ידע בסיסי על מנת להתחיל לעסוק במסחר במט"ח. ידע בסיסי זה מתחלק להכרת ההגדרות העיקריות בשוק המט"ח, הגדרות עיקריות למסחר בשוק המט"ח, הכרת הכלים הטכניים ורכישת ידע בסיסי בשימוש בהם.
נכיר את ההגדרות העיקריות בשוק המט"ח, קרי, שער מטבע, עסקה/ פוזיציה, פיפס/ נקודה ונבין את חשיבותם ומשמעותם לסוחר ולחדר המסחר. בהמשך נכיר את הכלים למסחר בשוק המטבע חוץ.
Stop Loss / Take Profit
בהמשך להכרת שוק המט"ח והגדרותיו העיקריות, נפרט להלן מסחר כלים טכניים שנועדו לסייע לסוחר המט"ח בעת ביצוע המסחר במט"ח.
מדובר בשני עזרים טכניים אשר נועדו לסייע לסוחר בתכנון עסקאותיו. הסוחר בוחר שער חליפין מסוים אשר גבוה/ נמוך מהשער הנוכחי ובו ממקם הוראה של Take Profit/Stop Loss כאשר שער החליפין יגיע לאותו שער, העסקה תיסגר אוטומטית. הסוחר יכול לבחור שערים אלו בעת פתיחת פוזיציה וכן בכל שלב אחר כך. יש חשיבות רבה לאופן בחירת מיקום ההוראות ולשימוש בהן והן נועדו לעקוף את הרגש המעורב בעסקאות ואשר עלול להוביל להפסדים.
כמו כן, מדובר בכלים שימושים גם עבור "סוחר מרחוק", קרי סוחר אשר פותח פוזיציה ואינו יכול לראות מולו את השוק בכל רגע נתון.
מתחילים לסחור
לאחר שהסוחר הכיר את ההגדרות העיקריות בשוק המט"ח, הגיע הזמן להתחיל לסחור. בעת המסחר הסוחר נדרש להפעיל כלים טכניים פשוטים יחסית על מנת לפעול בחשבון המסחר, בד בבד לפעולה בהתאם לתוכנית ברורה להשקעה במט"ח.
מבחינה טכנית, מדובר בפעולה פשוטה למדי, המבוצעת באמצעות תוכנת המסחר או בשיחה טלפונית לסוכן המט"ח (אולם, על מנת לסחור על פי ניתוח טכני על הסוחר לראות לנגד עיניו את גרף שערי החליפין של הצמד ולבצע על ביו ניתוח טכני).
היתרון בכל חדרי המסחר הוא שהסוחר המתחיל לא נדרש לבצע בחירות מרובות מידי או להבנה מעמיקה מידי על מנת להתחיל לסחור. באופן הזה הסוחר יכול לצבור ניסיון תוך כדי תנועה. הצעדים ההתחלתיים שעל סוחר המט"ח לעשות הם כדלקמן
– לדעת "לקרוא" את הגרפים בשוק המט"ח
– לבחור את צמד המטבעות בו הסוחר ירצה לסחור
– לבחור את סכום העסקה- כאשר בחשבון רגיל הסכום המינימאלי הוא 10,000 שזה 0.1 לוט
– לבחור האם ירצה לפתוח פוזיצייה קנייה או פוזיציית מכירה בהתאם לצפיי השינוי בשער החליפין
– לבחור STOP LOSS כנגזרת של השינוי הצפוי במחיר מטבע הבסיס או בהתאם לנר סגירה קודם
– הסוחר יכול לבחור גם למקם TAKE PROFIT ו/או STOP עוקב
מדובר בבחירות טכניות למדי, ובעת פתיחת פוזיציות הסוחר לא נדרש לביצוע של תכנוני השקעות או בחירת מינוף אופטימלי. אולם, חשוב מאד שהסוחר עובר לתחילת המסחר יבין מהו מינוף, כיצד הוא מתבטא ביחס לחשבון המסחר שלו ולסכום סך העסקאות שהסוחר מבצע ויתכנן לעצמו תוכנית השקעות בה כל עסקה לא תחרוג בשוויה מאחוז מסוים מסך חשבון המסחר של הסוחר.